Mărțișor

Cateva amanunte despre sarbatoare, despre ce insamna aceasta pentru romani si cum sarbatorim noi, aceasta mare sarbatoare. Deasemenea, cateva recomandari si sfaturi !

Martisorul este una dintre cele mai vechi sarbatori ale poporului roman, este celebrata la 1 martie si marcheaza inceputul primaverii. Se mai crede faptul ca sarbatoarea a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era celebrat in prima zi a primaverii, in Martie, luna fiind numita asa in onoarea zeului Marte. Acesta nu era numai zeul razboiului, ci si al fertilitatii si vegetatiei. Aceasta dualitate fiind relevata in culorile martisorului, albul insemnand pace, iar rosu razboi. Anul Nou a fost celebrat pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII- lea.

Traditia este autentica in Romania, Republica Moldova, precum si toate teritoriile locuite de romani si aromani.Aproximativ la fel, insa nu identic, sarbatoresc Bulgarii, la ei spunandu-se Martenita. In timp ce, altele similare exista in Albania, Grecia si Italia.

Una dintre cele mai reprezentative traditii romanesti obiceiul fiind cu mult anterior crestinismului si aflandu-se in legatura cu scenariul ritual al noului an agrar, celebrat primavara, aceasta dateaza de acum 8 000 ani, date relevate in urma cercetarilor arheologice efectuate la Schela Cladovei, in Romania, care au scos la iveala amulete asemanatoare martisorului. Aceste amuletele erau formate din pietricele vopsite in alb si rosu si se purtau prinse la gat. Martisorul a fost atestat documentar pentru prima oara intr-o lucrare de-a lui Iordache Golescu.

Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si impiedicau arsurile solare. Le purtau pana cand copacii incepeau sa infloreasca si ulterior erau atarnate pe crengile acestora.

De asemenea, in cele mai vechi timpuri, martisorul era sub forma unor monede legate prin fire de lana alb-negru. Monede de aur, argint sau bronz erau alese in functie de statutul social. Se purtau in jurul gatului sau la incheietura mainii si mai tarziu s-au numit marts sau martigus (diminutive pentru luna martie).

In traditia folclorica romaneasca, se spune, de asemenea, faptul ca Martisorul se refera la legenda Babei Dochia.

Numele de "martisor" este diminutivul lui Martie, insemnand astfel ceva "mic" sau "draga Martie".Simbolic aceasta este corelata cu femeile si fertilitatea ca un mijloc de viata si continuitate.

Martisorul, mic obiect de podoaba legat de un fir impletit, rosu cu alb, este oferit de barbati, femeilor, simbolizand respectul si admiratia fata de acestea. Initial facut doar din doua fire de ata impletite, rosu si alb, acesta a evoluat, incorporand si o mica bijuterie sau atasate obiecte lucrate manual. Se spune faptul ca rosul reprezinta vara si caldura iar albul iarna si rece. Altii spun ca cele doua culori reprezinta dragoste si onestitate. Unele femeii il prind cu un ac pe bluza in timp ce altele leaga snurul in jurul mainii. La sfarsitul lunii firul alb-rosu se leaga de ramurile unui pom fructifer simbolizand sanatate, prosperitate si implinirea dorintelor.

Astazi, traditia, vechile semnificatii si magia s-au pierdut, martisorul reprezinta un simbol al dragostei si al prieteniei, un semn de apreciere si respect. A disparut banutul purtator de noroc al dacilor. S-a mai pastrat firul alb-rosu, dar fara sa se mai cunoasca semnificatia lui. S-a incetatenit insa obiceiul ca orice femeie, doamna sau domnisoara, sa primeasca cate un martisor si sa se mandreasca cu ele. In egala masura, este o adevarata obligatie pentru orice barbat sa ofere cate un martisor iubitei, sotiei, mamei, altor rude de sex feminin, sefei, colegelor si prietenelor. Astazi, martisoarele au cele mai felurite forme si sunt realizate din cele mai diferite materiale. Unul dintre cele mai intalnite cadouri, il reprezinta un buchet de ghiocei, sau alte flori de primavara, legate cu snur rosu-alb.

Recomandari si informatii despre cum decurge aceasta zi pentru Buchete.ro

este o zi cu aglomeratie foarte mare, preturile la flori sunt mai ridicate.

aranjamentele sunt decorate cu snur traditional.

este ocazia perfecta de a darui flori alaturi de un martisor.

avem pentru Dvs. o selectie incredibila de buchete pentru Martisor, vizitati categoria sau recomandarile de mai jos.