Paște

Cateva amanunte despre sarbatoare, despre ce insamna aceasta pentru romani si cum sarbatorim noi, aceasta mare sarbatoare. Deasemenea, cateva recomandari si sfaturi !

Pastele este sarbatoarea anuala cea mai sfanta din calendarul crestin, ce comemoreaza invierea lui Iisus Hristos - conform traditiei crestine - Fiul lui Dumnezeu, care a biruit moartea. Primele 2 zile de Pasti sunt recunoscute ca zile libere in majoritatea tarilor de traditie crestina.

Este o sarbatoare cu data variabila, pentru ca nu corespunde unei date fixe din calendarul gregorian (care urmareste miscarea Soarelui si schimbarea anotimpurilor). De fapt, ele sunt bazate pe calendarul lunar, ca si pe cel utilizat de iudei. Dupa primul sinod de la Niceea din 325, s-a decis ca Pastile sa fie sarbatorite duminica de dupa a 14-a zi din prima luna lunara din primavara (prima duminica dupa o luna plina). Bisericile apusene au adoptat calendarul gregorian pentru a calcula data Pastelor, iar cele rasaritene calendarul iulian.

Sarbatoarea dureaza 40 zile cuprinse intre prima duminica de Pasti, Invierea Domnului si Inaltarea Domnului, celebrata intr-o joi, la 40 zile dupa inviere. Este precedata de o indelungata perioada de post, fiind comemorate evenimentele premergatoare Invierii Domnului. Ultima saptamana a postului, numita Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, reprezinta o perioada insemnata de trairi interioare si comemoratie si incepe in Duminica Floriilor, ziua in care se sarbatoreste intrarea lui Iisus in Ierusalim si se sfarseste in Sambata Mare. Miercuri este ziua in care Mantuitorul a fost tradat de Iuda. Joi este ziua arestarii lui Iisus, a spalarii picioarelor apostolilor de catre acesta, Cinei cea de Taina si a rugaciunii din gradina Ghetsimani. In urma acestor intamplari zilele de miercuri si vineri au devenit zile de post pana in zilele noastre.

In Joia Mare, numita si Joia Patimilor, se vopsesc ouale, intrucat se spune ca daca sunt vopsite in aceasta zi, acestea se vor pastra si nu se vor strica tot anul, se duce la biserica mancare si bautura, pentru a fi sfintite si a se da de pomana pentru sufletul mortilor si se mai zice ca acela care va dormi, va fi lenes tot anul.

In Vinerea Mare numita si Vinerea seaca, ziua in care s-a intamplat rastignirea si moartea Sa, se tine post negru, se duc flori la biserica pentru Mantuitor si se trece pe sub masa de trei ori, insemnand poticnirile acestuia atunci cand si-a dus crucea.

In Sambata Mare se incheie perioada postului de 40 zile si clopotele incep sa bata iar. Se prepara pasca si cozonac, acestea sunt duse la biserica pentru a fi sfintite in noaptea Invierii. Un moment important este sfintirea apei botezatoare la biserica. Seara, toata lumea merge la biserica pentru a asista la slujba de inviere, pentru a lua lumina, moment in care se obisnuieste ca lumea sa aclame �Hristos a �nviat! Adevarat, a �nviat!�si pentru a lua traditionalele Sfinte Pati si flori sfintite.

In Duminica Invierii se obisnuieste ca intr-un ibric sa se puna apa rce, un ou si un ban de argint si se spune ca cine se va spala cu aceasta apa va fi rumen in obraji ca oul, tare ca banul si se va bucura de o viata imbelsugata. Lumea poarta haine noi insemnand innoirea trupului si sufletului. Tot in Duminica Pastelui vine si iepurasul, symbol al fertilitatii, care, potrivit legendei, a fost o pasare ranita, transformata in iepuroaica de catre o zeita, pastrandu-i capacitatea se a depune oua, de aici si traditia iepurasului cu care aduce oua. In fiecare an, in Ierusalim, la Sfantul Mormamt, in noaptea Invierii a Pastelui orthodox, se intampla miracolul aparitiei Luminii Divine. Acest foc, apare intr-un mod miraculos, aprinzand candela asezata langa Sfantul Mormant. Acesta minune nu poate fi validata, caci exista inca foarte multi sceptici care sustin ca au dovezi ca fenomenul este manipulat de preoti. Exista totusi mii de persoane care pozeaza ca martori ce confirma acest fenomen. Vopsirea oualor in rosu reprezinta mormantul lui Iisus, care s-a deschis la Invierea Sa. Se spune ca cei care ciocnesc oua, se intalnesc pe lumea cealalta. Culoarea rosie reprezinta sangele care picura din ranile lui Iisus, potrivit legendei in care se spune ca Maica Domnului, venita sa-si planga fiul rastignit, a lasat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de sangele lui. In prezent acestea se vopsesc si in alte culori.

Mielul, simbol Mantuitorului, care s-a sacrificat pentru pacatele oamenilor si a murit precum un miel innocent si inofensiv. Alte obiceiuri si credinte spun ca sunt anumiti crestini, care pastreaza restul lumanarii din noaptea Invierii si o aprind atunci cand au o problema grava si se mai zice ca incepand cu noaptea Invierii, portile raiului raman deschise timp de o saptamana, iar sufletele acelora care se prapadesc in aceasta saptamana, cu siguranta ajung in rai.

Recomandari si informatii despre cum decurge aceasta zi pentru Buchete.ro

este o zi cu aglomeratie moderata, preturile la flori sunt normale.

se comanda in general cosuri cadou cu tematica speciala de Paste.

in vestul Europei se comanda in general flori si buchete de culoare galbena.