Sfânta Maria

Cateva amanunte despre sarbatoare, despre ce insamna aceasta pentru romani si cum sarbatorim noi, aceasta mare sarbatoare. Deasemenea, cateva recomandari si sfaturi !

Sfanta Maria a fost fiica lui Ioachim si a Sfintei Ana si conform Noului Testament, mama lui Iisus. O lucrare iudeo-crestina scrisa in jurul anului 140 povesteste despre nasterea si copilaria Fecioarei Maria. Parintii Fecioarei Maria nu au putut avea copii si s-au rugat indelung la Dumnezei pentru a-i zamisli si pe ei cu un copil, promitand ca orice ai fi acest copil, el va servi Domnului si Bisericii sale. Tatal Mariei se pare ca era descendent al lui David, iar mama acesteia era urmasa a lui Aaron. Marele Preot din Templu ii considera blestemati pentru ca nu aveau un copil, iar oamenii ii batjocoreau, insa Ioachim si Ana si-au continuat rugile catre Dumnezeu si au pastrat viata smerita asteptand si sperand la bunatatea Domnului. In al cincizecilea an al casniciei lor, arhanghelul Gavriil li s-a aratat si i-a vestit nu numai ca vor zamisli un copil, dar si ca acest copil este menit sa fie "vas al lui Dumnezeu". Astfel Ioachim si Ana au fost binecuvantat si pe 8 septembrie au nascut-o pe Maria, un copil ce se umpluse cu Duh Sfant inca din pantecele mamei sale.

Ziua nasterii Maicii Domnului este considerata ca o zi prielnica pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, a celor care isi doresc o sarcina sau o nastere usoara si un copil sanatos, rugaciunile rezonand mult mai puternic.

Ziua in care Fecioara Maria a murit este celebrata pe 15 august, fiind cea mai mare sarbatoare a verii. Intrucat in credinta bisericeasca nu se poate vorbi de moartea unui sfant, aceasta zi poarta denumirea de Adormirea Maicii Domnului in bisericile ortodoxe si Ridicarea la Cer a Maicii Domnului in biserica romano-catolica.

Credinciosii trebuie sa posteasca doua saptamani inainte de ziua Adormirii Maicii Domnului, iar aceasta zi nu se sarbatoreste prin joc si veselie, astfel nu se accepta nunti decat incepand cu 16 august.

Sinodul ecumenic din 431 de la Efes, a confirmat modul cum Biserica o priveste pe Maica Domnului, argumentand ca daca printr-o femeie a aparut pacatul in lume, tot printr-o femeie a venit si mantuirea, referindu-se bineinteles la Eva si la Maria.

Se presupune ca numele Maria provine din ebraica (Maryam sau Miryam), avand la baza doua cuvinte: mar � picatura si yam � mare, insa ar putea veni si din egipteana, prima parte insemnad "a fi iubita" si a doua parte facand referire la zeul Amon. Pentru crestini, numele inseamna "iubita de Dumnezeu".

Viata Sfintei Maria nu a fost documentata, nu se vorbeste prea mult despre ea in Noul Testament, informatii gasint in traditia bisericii. Aici aflam ca Mariei i-a fost anuntata moartea printr-un inger si ca apostolii din toata lumea au fost adusi pe nori pentru a asista la eveniment. Numai apostolul Toma nu a putut fi prezent la inmormantare, ajungand dupa trei zile. Acesta a vrut sa sarute mainile Maicii Domnului si deschizand mormantul, l-a gasit gol. Asa si-au dat seama ca Sfanta Maria a fost inviata de fiul sau si inaltata in ceruri.

Pe 8 septembrie este cea mai mare sarbatoare a toamnei. In credinta populara, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului reprezinta hotarul astronomic dintre vara si toamna, momentul in care se da startul lucrarilor de toamna. Pe 15 August si 8 Septembrie, peste 2 milioane de romani isi serbeaza onomastica.

Recomandari si informatii despre cum decurge aceasta zi pentru Buchete.ro

15 august este o zi cu aglomeratie ridicata, iar 8 septembrie aglomeratie moderata, preturile la flori sunt normale.

daca sarbatoarea are loc in weekend, avem program normal, livram de dimineata pana seara.

ne pregatim cu ornamente si felicitari speciale pentru aceasta zi.