Sfântul Gheorghe

Cateva amanunte despre sarbatoare, despre ce insamna aceasta pentru romani si cum sarbatorim noi, aceasta mare sarbatoare. Deasemenea, cateva recomandari si sfaturi !

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut intr-o familie crestina, in Cappadocia, aflata in centrul Turciei de astazi, si a trait in timpul domniei imparatului roman Diocletian in sec. al IV-lea.

Diocletian a promulgat 4 decrete de persecutie sub lozinca radicala: nomen christianorum deleto = numele crestinilor sa fie nimicit. Acestea dezlantuie cea mai mare persecutie din istoria imperiului impotriva religiei crestine, ramase in istorie sub denominatia de persecutia lui Diocletian. In anul 303 a daramat lacasuri de cult, au fost arse cartile sfinte, interzise adunarile crestinilor, iar cei ce refuzau sa aduca jertfa zeilor erau ucisi.

In pofida decretului dat de Diocletian impotriva crestinilor, Sfantul Gheorghe isi declara public credinta crestina. In urma acestiu fapt, Diocletian porunceste arestarea Sfantul Gheorghe si supunerea acestiua la o serie de torture precum: loviri cu suli?a, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si altele. Insa niciun dintre toate aceste torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Uimiti de faptul ca Sfantul Gheorghe iesea de fiecare data nevatamat in urma torturilor aplicate, majoritatea oamenilor incepusera sa imbratiseze crestinismul.

Dovada a sfinteniei sale o constituie minunea infaptuita in timpul arestarii sale, acesta radus la viata un mort din celula sa. Fapt care a convins-o pe insasi imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze.

Ispitit cu nenumarate onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, insa in zadar, Diocletian a ordonat decapitarea Sfantului Gheorghe si a sotiei sale.

Sfantul Gheorghe a fost decapitat in data de 23 aprilie 303, trupul sau a fost aruncat in groapa comuna a sclavilor si scos de crestini a doua zi, impreuna cu cel al mamei sale, Polihronia martirizata in aceeasi zi.

Pentru poporul roman, Sfantul Gheorghe este printre cei mai prezenti in nenumarate biserici, acestea purtand hramul lui. Sunt numeroase orase care ii poarta numele, chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii. Pe steagul Moldovei medievale este imaginea Sfantului ucigand balaurul, trimis la Manastirea Zografu de Stefan cel Mare.

In Turcia, Kurdistan, Turkmenistan si Kazahstan este printre putinele personaje crestine adorate de musulmani, Sfantul Gheorghe este omagiat si respectat sub numele de Haderiliaz.

Reputatia si dragostea care insotesc personalitatea martirului l-au transformat pe Sfantul Gheorghe in patronal-protector a numeroase regiuni precum Aragon, Anglia, Armenia, Bulgaria, Bucovina, Catalunia, Etiopia, Grecia, Germania, Lituania, Malta, Muntenegru, Osetia, Portugalia, Palestina, Rusia, Sicilia, Serbia si Tirol si importante orase precum urmeaza: Barcelona, Beirut, Constantinopol, Freiburg, Ferarra, Genova, Lod, Liubliana, Milano, Moscova, Suceava, si Venetia.

Niciunde nu este mai iubit si omagiat decat in Caucaz, un mic stat al caror locuitori au ales numele de Georgia pentru tara lor.

Richard Inima de Leu, regele Angliei, l-a ales pe Sfantul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale si al intregii tari in 1222. Regele Edward al III-lea a infiintat "Ordinul St. George", crucea Sfantului Gheorghe devenind steagul Angliei, "Union Jack".

Marele Mucenic Gheorghe este considerat si ocrotitorul armatei romane, a carei zi se sarbatoreste in aceesi zi ca cea a Sfantului.

Se spune ca legenda potrivit careia Sfantul a ucis un balaur pentru a salva o fecioara este o inventie medievala. Cu toate acestea, deseori iconografia datata de putina vreme il reprezinta pe sfant calare, doborand balaurul cu sulita.

In prezent, peste 900000 de romani isi serbeaza onomastica pe 23 Aprilie.

Recomandari si informatii despre cum decurge aceasta zi pentru Buchete.ro
este o zi cu aglomeratie moderata, preturile la flori sunt normale.

daca ziua se nimereste in weekend, sambata ori duminica, noi functionam cu program normal de dimineata, pana seara.