Sfântul Nicolae

Cateva amanunte despre sarbatoare, despre ce insamna aceasta pentru romani si cum sarbatorim noi, aceasta mare sarbatoare. Deasemenea, cateva recomandari si sfaturi !

Sfantul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinti, este serbat pe 6 decembrie. De origine greceasca (Nikolaos), numele este format din doua cuvinte: nike, victorie (de la nikao, a invinge), si laos, popor, ar putea echivala cu obsteasca biruinta.

Sfantul Ierarh Nicolae (15 martie 270 - 6 decembrie 346), numit Nikolaos de Myra, a fost Episcop de Mira (Demre, o parte din Turcia de azi), in Lichia. S-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica . Din cauza multor minuni atribuite mijlocirii sale, el este, de asemenea, cunoscut ca Nicolae faptuitorul de minuni. El are reputatia pentru oferirea in secret de cadouri, cum ar fi acela ca obisnuia sa lase monezi in pantofii celor care ii lasau afara, pentru el. Astfel a devenit modelul pentru Santa Claus, care de fapt provine din olandezul Sinterklaas. Sinterklaas nu este decat Saint Nikolaos care a suferit modificari prin diferite transcrieri gresite.

Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii, datorita multelor minuni savarsite atat in timpul vietii, dar si dupa moarte.

In 1087, o parte din moastele sale (aprox. jumatate din oase) au fost duse pe furis la Bari, in sud-estul Italiei. Din acest motiv, el este, de asemenea, cunoscut Nikolaos de Bari. Oasele ramase au fost luate la Venetia in 1100.

Sfantul Nicolae este patronul spiritual al navigatorilor, comercianti, arcasiilor, hotilor, al copiilor , camatarilor si studentilor in diferite orase si tari din Europa. El a fost, de asemenea, un patron al Garzilor Varengiene a imparatilor bizantini, care au protejat moastele sale din Bari.

La primul sinod ecumenic de la Niceea, in anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare aparator al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform careia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfantul Nicolae, i-a dat ereticului Arie o palma. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu nuielusa in semn de avertisment. Se spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, pentru ca daca va fi pusa in apa si va inflori pana la Craciun, inseamna ca sf. Nicoale "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.

Sf Nicolae stia ca dupa mustrare se cere mangaiere. Astfel, a facut multe daruri saracilorsi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

In traditia romaneasca Sf Nicolae apare pe un cal alb, sugerand zapada care cade in luna decembrie si pazeste soarele, care incearca sa fuga spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura.

Aproape 800000 de romani isi serbeaza onomastica de Sfantul Nicolae.

Recomandari si informatii despre cum decurge aceasta zi pentru Buchete.ro

este o zi cu aglomeratie moderata, preturile la flori sunt normale.

este ocazia perfecta de a darui flori si bomboane, traditia spune ca Mos Nicolae aduce dulciuri.