Sfinții Constantin și Elena

Cateva amanunte despre sarbatoare, despre ce insamna aceasta pentru romani si cum sarbatorim noi, aceasta mare sarbatoare. Deasemenea, cateva recomandari si sfaturi !

Sfintii imparati Constantin si mama sa, Elena, sunt sarbatoriti an de an in data de 21 mai. Imparatul Constantin a fost fiul lui Constantiu Clor si al cinstitei Elena, nascut in jurul anului 274.

In timpul imaratiei crudului imparat Diocletian, Constantin Clor, tatal Sfantului imparat Constantin si sotul Sfintei Elena, era ajutorul unuia dintre insotitorii conducerii Maximian Hercule, insotit de fiul sau, Maxentiu, ai partii de apus, capital fiind la Roma.

Constantin poseda mai multe tinuturi precum: Galia, Spania si Britania, insa, in timp ce in toate regiunile imparatiei, oamenii erau persecutati, in tinuturile lui Constantin crestinii erau cinstiti si contribuiau la treburile imparatiei.

Dupa moartea sa, a urcat la conducere, fiul sau Constantin, asa cum, la Roma, in locul lui Maximian Hercule a venit fiul sau Maxentiu.

Maxentiu a pornit razboi impotriva Sfantului, iar in urma istorisirilor duhovnicului lui Constantin, episcopul Eusebiu, inainte de a incepe lupta s-a rugat, cerand ajutorul lui Dumnezeu, stiind ca oastirea lui este mult mai slaba decat a lui Maxentiu. Sfantul a primit raspunsul rugaciunilor sale, in plina zi a vazut stralucind pe cer, o cruce luminoasa, pe care era scris: "Prin acest semn vei invinge". Iar in ajunul noptii inainte de batalie, i-a aparut in vis Domnul Iisus Hristos si i-a comunicat sa-si faca steag ostasesc cu semnul Sfintei Cruci pe el. Cu semnul Crucii inscriptionate, Sfantul a biruit pe Maxentiu, la Roma, acesta cazand in raul Tibru si innecandu-se. Astfel in anul 312, pe 28 octombrie Sfantul Gheorghe a invins numeroasa oaste de 150.000 de luptatori a lui Maxentiu.

In urma acestor intamplari, imparatul a decis sa treaca de partea crestinilor.

In ianuarie 313, Sfantul Constantin, imparat al Romei, a hotarat incetarea progonirii crestinilor si a dat libertate credintei in imparatia romanilor prin �Edictul de la Milano�. Insa crestinusmul a fost declarant religie de stat in anul 380, de catre imparatul Teodosie cel Mare.

Dupa un timp, si-a mutat imparatia de la Roma, la Bizant, numind-o dupa numele sau �Constantinopol�.

Dupa edictul din 313, Sfantul ia mai multe masuri in favoarea bisericii, aceasta fiind scutita de impozite, suprima pedepsele precum: rastignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul rosu), preotilor li s-au acordat scutiri de anumite obligatii municipal si subventii.

A modificat legea cu scopul protejarii saracilor, orfanilor si vaduvelor si in anul 321, a promulgat ziua de duminica drept zi de odihna, aceasta devenind zi de sarbatoare saptamanala.

In 325, a convocat tinerea Sinodului de la Niceea, unde au fost concepute primele 7 articole ale Crezului, care, de atunci, se rosteste la fiecare Sfanta Liturghie si a fost fixata data Pastilor (prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara).

Sfantul Constantin a fost ajutat cu sarguinta si evlavie si de mama sa, Sfanta Elena, nascuta in provincia Bitinia, sub numele de Flavia Iulia Helena, aceasta divoreteaza de Constantiu Chlorus, tatal lui Constantin, in anul 293, acesta fiind indemnat de imparatul Diocletian. Aceasta a mers in Ierusalim si a descoperit locurile sfinte din Evanghelii, precum Golgota, Sfantului Mormant si lemnul Sfintei Cruci. Sfanta a zidit, biserica Sfantului Mormant (Anastasis), biserica din Betleem, pe cea din Nazaret si alte sfinte locasuri.

Sfanta imparateasa Elena moare in anul 327 urmata dupa 10 ani de fiul sau Sfantul Constantin in anul 337, in Nicomidia. Acesta a fost inmormantat in biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, la scurt timp dupa ce a fost botezat de catre episcopal Eusebiu.

De sarbatoarea sfintilor imparati Constantin si Elena se hotaraste cine vor fi bacii pastorilor, pe cine vor angaja sa pazeasca stanele si unde vor fi acestea amplasate. Se crede ca aceia ce vor munci in aceasta zi vor avea recoltele distruse si este marcat sfarsitul perioadei de semanare a meiului, porumbului si ovazului. De altfel, pentru a fi izgonite varjitoarele care incercau sa fure sporul laptelui, oamenii umblau prin sate si faceau galagie mare.

Peste 1,8 milioane de romani isi serbeaza onomastica pe 21 Mai.

Recomandari si informatii despre cum decurge aceasta zi pentru Buchete.ro

este o zi cu aglomeratie moderata, preturile la flori sunt normale.

daca sarbatoarea se nimereste in weekend, trebuie sa stiti ca vom functiona dupa un program normal, de dimineata pana seara.