Ziua Mamei

Cateva amanunte despre sarbatoare, despre ce insamna aceasta pentru romani si cum sarbatorim noi, aceasta mare sarbatoare. Deasemenea, cateva recomandari si sfaturi !

S-ar putea spune ca Ziua femeii, Ziua mamei se aniverseaza din timpul grecilor antici. In fiecare primavera, ei o celebrau pe mama tuturor zeilor, Rhea. In aceasta zi, pamantenii sarbatoreau odata cu ei, femeia-mama, infaptuitoarea tuturor fiintelor vii si emblema a renasterii perpetue.

In anul 1800, Anglia, a fost semnalata "Duminca mamei", serbata in a patra duminica de la inceperea postului Pastelui.

Nu multi stiu ca Ziua Internationala a Femeii marcheaza, de fapt, o comemorare. In urma cu 100 de ani, si-au pierdut viata numeroase muncitoare, intr-un incediu dintr-o fabrica din New York. Angajatele fabricii de textile au starnit un protest fata de conditiile de munca, iar initiativa lor a fost punctul de plecare pentru fixarea datei de 8 martie ca fiind "Ziua Internationala a Femeii". Ziua Internationala a Femeii a fost stabilita pe 28 februarie 1909, potrivit unei declaratii a Partidului Socialist din America, iar in 1910, s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceiasi zi peste tot in lume in urma unei Conferinte a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari. S-a ales ziua de 8 martie, revolutionara Clara Zetkin, nascuta in Saxonia si decedata in URSS, a facut atunci aceasta propunere pentru a omagia miscarea de protest desfasurata la New York de catre un grup de revolutionare ce isi cereau drepturile, dar si abolirea valorilor traditionale si religioase, cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot. In Romania in ziua de 8 Martie se celebreaza Femeia. In decembrie 1989 se expunea ziua mamei insa dupa revolutie ziua mamei a fost inlocuita cu ziua femeii.

Prima zi a fost serbata la 19 mai 1911 in Germania, Austria, Danemarca si in alte cateva tari europene. Data fiind aleasa de femeile germane deoarece, in aceeasi zi, in 1848, regele Prusiei a trebuit sa faca fata unei revolte armate si a facut promisiunea de a realiza o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei. Data de 8 martie fiind aleasa abia in 1913.

Abia in 1977, Organizatia Natiunilor Unite a recunoscut oficial ziua de 8 martie ca Zi Internationala a Femeii.

Astazi, ziua de 8 martie celebreaza femeia la toate varstele. Aceasta Zi International a Femeii se sarbatoreste oficial in Azerbaijan, Afganistan, Armenia, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, Cuba, China, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kyrgyzstan, Kazakhsan, Laos, Madagascar, Mongolia, Republica Moldova, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turmkmenistan, Ucraina, Uzbekistan, Uganda, Vietnam si Zambia.

Conform traditiei, in aceasta zi barbatii daruiesc buchete de flori si mici cadouri mamelor, sotiilor, prietenelor, colegelor, etc.. In aparte tari, Ziua Internationala a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sarbatoare in care mamele si bunicile primesc cadouri de la copii si nepoti.

In Europa Occidentala, ziua este asociata cu lupta femeii moderne pentru emancipare. In Italia, sunt organizate reuniuni - nu lipsite de teme si polemici politice, accentual punandu-se pe afirmarea drepturilor femeii, a sigurantei acestora la locul de munca, a sanatatii.

In China femeile au liber dupa-amiaza.

In tarile baltice, se pune mai mult accent pe Ziua Mamei. Copii daruiesc flori si cadouri mamelor.

Recomandari si informatii despre cum decurge aceasta zi pentru Buchete.ro

este o zi extrem de aglomerata, preturile la flori sunt mari, deoarece aceasta zi este o sarbatoare internationala, si bursa de flori este asaltata inca de pe 3 martie pentru comenzi.

comenzile sunt foarte diverse, se comanda orice, buchete cu trandafiri, crini, alstroemeria, frezii, lalele, etc.

este ocazia perfecta de a darui un buchet de flori femeilor importante din viata Dumneavoastrane pregatim cu ornamente si felicitari speciale pentru aceasta zi.